Sociálna prevencia 2016/ 2017

     Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici pripravilo v roku 2016 v rámci 16. ročníka Týždňa celoživotného učenia kurz plánovania času, v ktorom sa verejnosť mohla oboznámiť so základnými princípmi efektívneho využívania času. Cieľom vzdelávania bolo zamedzenie stresu vyplývajúceho z nedostatočného plánovania a eliminácia vzniku sociálno-patologických javov v spoločnosti. Náplňou kurzu bolo predstavenie niekoľkých techník plánovania povinností, pričom bola táto teória objasnená na konkrétnych príkladoch a aplikovaná účastníkmi priamo na kurze. Súčasťou boli aj rôzne interaktívne cvičenia zamerané na  riešenie problémov s nedostatkom času. Pozornosť bola venovaná taktiež správnemu využitiu voľného času, čo má za cieľ predchádzať nedostatočnému odpočinku a permanentnej únave.    

         Počas októbra a začiatkom novembra 2016 sa v Považskom osvetovom stredisku a na základných a stredných školách v regióne zrealizoval cyklus prednášok pre deti a mládež zameraný na vzdelávanie v oblasti efektívneho využívania času s názvom Život ma nenudí!. Spolu sedemnásť prednášok bolo odprednášaných pre školy v okresoch Považská Bystrica a  Púchov. Práca s deťmi a mládežou bola orientovaná na individuálny prístup, preto mali jednotlivé skupiny okolo dvadsať účastníkov. Osveta v tejto oblasti tak zasiahla 350 detí z regiónu.

            V roku 2017 sa sociálna prevencia v Považskom osvetovom stredisku orientuje viac na problematiku vizuálnych vplyvov.  Obdobie zmeny v hodnotách prinieslo aj nové nazeranie na vnímanie smrti. Smrť sa stala súčasťou relaxu, každodennej vizuality, bežným motívom na potravinách aj oblečení. Nová vlna tak formuje úplne iný pohľad na smrť najmä u dospievajúcich, ktorí si práve utvárajú svoje ideologické zázemie. Považské osvetové stredisko preto pripravilo  pre druhý stupeň základných škôl cyklus prednášok z vizuálnej antropológie s názvom Symboly smrti v zábavnom priemysle orientovaných na fenomén okultizmu a násilia, ktoré sú v súčasnosti často prezentované ako vhodná zábava pre mládež. Cieľom aktivity bolo v krátkosti objasniť historické kontexty vnímania smrti a túto teóriu prepojiť s aktuálnym stavom zábavného priemyslu s dôrazom na možné nebezpečenstvá pre spoločnosť.

            Považské osvetové stredisko v spolupráci s Národným osvetovým centrom v Bratislave pripravilo pre žiakov stredných a základných škôl v tomto roku aj edukačné podujatia z oblasti sociálnej prevencie zamerané na nelátkové závislosti. Účastníci sa zážitkovou formou oboznámili s rôznymi nelátkovými závislosťami a pomocou interaktívnych techník absolvovali prevenčné skupinové aktivity. Lektorky PhDr. Ingrid Hupková, PhD. a Mgr. Barbora Kuchárová, PhD. zrealizovali 8 workshopov na témy: Šikanovanie v prostredí internetu; ,,Kult tela" a poruchy príjmu potravy u dospievajúcich dievčat; Obchodovanie s ľuďmi a ľudia pracujúci v sexbiznise; Riziká a ohrozenia internetu; Vybrané nelátkové návykové choroby; Domáce násilie a prevencia; Násilie v škole a jeho prevencia; Nelátkové návykové choroby - shoppingholizmus; Na podujatí sa zúčastnilo spolu 147 žiakov zo škôl v Považskej Bystrici.