Duchajovej jablonka 2023

Duchajovej jablonka 2023

Občianske združenie Prameň spod Makyty, Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici, ZŠ s MŠ Lazy pod Makytou, Obec Lazy pod Makytou, Evanjelický cirkevný zbor Lazy pod Makytou a Naša dolina n.o. pripravili V. ročník stretnutia detí a mládeže zo ZŠ s MŠ Lazy pod Makytou, zameraného na rozvoj ich umeleckého nadania, konaného pri príležitosti spomienky na výtvarnú umelkyňu, osvetovú pracovníčku a rodáčku Želmíru Duchajovú Švehlovú. Na jej obrazoch sa často objavujú jablone, ich symbolika je preto prenesená do názvu i náplne podujatia.

Sedem desiatok detí malo možnosť vyskúšať si svoje šikovné hlavy a ruky v jednotlivých tvorivých dielňach: dvoch výtvarných, divadelnej i kuchárskej. Spoločne vytvorili i ozajstnú jablonku, farebný kartónový strom v životnej veľkosti, ktorý im ešte dlho bude pripomínať zážitky z tohto milého a vzácneho stretnutia. Výtvarné dielne boli zamerané na re-interpretácie Duchajovej obrazov, divadelná na rôzne kreatívne hry utužujúce priateľstvo a kolektív nielen v divadle a v kuchárskej dielni deti pripravovali rôzne jabĺčkové varené, pečené i chladené dobroty.

Sprítomnenie spomienky na život prvej slovenskej maliarky s akademickým vzdelaním, niekdajšej kantorky a učiteľky na Lazoch, sa konalo pri pamätníku Želmíny Duchajovej Švehlovej v blízkosti evanjelického kostola. Jej každodennou tichou a živou pripomienkou v obci je i jabloň, ktorá bola na počesť umelkyne zasadená v máji 2001.

Fotogaléria

20 fotografií