Výstupy na hrady 2016

Výstupy na hrady 2016

V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva sa uskutočnil už XXVI. ročník výstupu na stojeden slovenských hradov a zámkov.  Pri tejto príležitosti sa 1. októbra v našom regióne uskutočnili výstupy na najbližšie a najdostupnejšie hrady  – Košeca, Vršatec a Lednica, ktoré zorganizovali obce Košecké Podhradie, Košeca, Vršatské Podhradie a Lednica, Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici, Historicko Astronomická spoločnosť z Ilavy, Klub slovenských turistov v Košeci a 6. zbor skautov a skautiek Púchov.

Účastníkov tradičného výstupu na hrad Košeca privítal starosta obce Košecké Podhradie Rastislav Čepák, ktorý zabezpečil občerstvenie pre všetkých účastníkov. POS poskytlo materiály o histórii hradov a účastnícke listy.  Pedagógovia zo ZŠ pripravili pre deti pohybové hry, členovia KST z Košece sladkosti a tak spolu s rodičmi a starými rodičmi si mohli spoločne oddýchnuť v peknej jesennej prírode pod hradom pri ohni a opekaní. Aj keď sú v súčasnosti z kedysi hrdého hradu len úbohé zvyšky a o tomto hrade sa zachovalo veľmi málo materiálov a mnohé skutočnosti zostali ukryté v hlbinách nepoznanej minulosti, miesto, kde stál, stále pripomína jeho existenciu.

Pre návštevníkov hradu Lednica sme si spoločne pripravili obdobný výklad a sprevádzanie turistov v dobovom odeve, malú ukážku stredovekej kuchyne – chutné pšeničné placky na ohni s originálnym maslom, medom či bryndzou, predávali ručne robené magnetky hradu. Obec Lednica pomohla s prípravou chutného čaju pre malých i veľkých návštevníkov. Nechýbali informačné bulletiny, výstupové pečiatky a účastnícke listy. Menší sa mohli zahrať na  dolnom nádvorí a po obnovenom kovovom, obrúčami chránenom rebríku sa smelší návštevníci dostali po rokoch opäť a aj na najvyššie položené miesta hradu i samotného vápencového bradla s unikátnymi výhľadmi na pohraničný kraj Bielych Karpát. Folklórna skupina Ledničanka aj vďaka priaznivému počasiu prišla v početnom zastúpení a potešila nás, spevom pri vstupe do hradu a aj priamo na hradbách kde ich kroje, hlasy a texty piesní nádherne dopĺňali dobovú atmosféru hradu. Po poslednej prehliadke hradu od 13:00 hodiny začala aj brigáda dobrovoľníkov na prípravných zazimovacích prácach hradu Lednica.

Hrad Vršatec tento rok ožil skautskými hrami, ktoré pripravili skauti z Púchova. Na programe sa zúčastnili deti z Pruského a širokého okolia. Zaujímavé rozvaliny hradu si prišla pozrieť aj skupina turistov z Čiech.

 

 

 

Fotogaléria

45 fotografií